Sinds kort zijn veel ondernemingen verplicht de Uiteindelijke Belanghebbenden (UBO = Ultimate Beneficial Owner) van de onderneming in te schrijven in het UBO-register.

  • Voor B.V.’s  zijn dit de natuurlijke personen die uiteindelijk 25% of meer aandelen bezitten van de besloten vennootschap.
  • Voor de V.O.F. of maatschap zijn dit de natuurlijke personen die voor 25% of meer direct of indirect eigendomsbelang hebben.

Deze regel vloeit voort uit Europese wetgeving ter voorkoming van het witwassen van gelden en financiering van terrorisme. Het register wil transparant inzicht geven wie de touwtjes in handen heeft bij de organisatie.

Het register is in beheer van de Kamer van Koophandel. Vanaf 27 september 2020 kunnen ondernemingen een opgaaf doen. Let wel: bij de opgaaf dient een bewijs aangeleverd te worden die de opgaaf bevestigt.

> Heeft u hulp nodig met de opgave, dan kijken we graag met u mee.

 

Starters opgelet: UBO inschrijven gebeurt direct bij registratie.

Begint u net met ondernemen? Vanaf 27 september 2020 moet u bij registratie direct een UBO inschrijven, anders krijgt u geen KvK-nummer. U heeft dus niet tot 2022 om aan uw plicht te voldoen. Als startende ondernemer kunt u niet online uw UBO inschrijven. U doet dit tijdens het registratieproces aan de balie, of bij de notaris.