De Rijlst 8 vml. landbouwschool 8521 NH Sint Nicolaasga Postbus 5 8520 AA Sint Nicolaasga Telefoon   (0)513-434048 Telefax    (0)513-434272 © 2003-2019 Boersma Adviseurs is een maatschap van erkende fiscaal adviseurs en administratiedeskundigen. De Rijlst 8 vml. landbouwschool 8521 NH Sint Nicolaasga Postbus 5 8520 AA Sint Nicolaasga Telefoon   (0)513-434048 Telefax    (0)513-434272 © 2003-2019 Boersma Adviseurs is een maatschap van erkende fiscaal adviseurs en administratiedeskundigen.


Wilt u lokaal werken dan denken we in eerste instantie aan SnelStart. Het blijft echter maatwerk en zaken veranderen snel en als u ergens mee werkt, dan bent u daar aan gewoon en is het vaak goedkoper, zeker op de korte termijn, om met dat pakket te blijven werken. U kunt ons altijd vragen.


U was al online bezig? Wij ondersteunen weliswaar online boeken maar niet alle pakketten, maar we kunnen er meestal

wel mee werken (en doen dat ook), oftewel als u al werkt met een online pakket, dan kunnen we u wel van dienst zijn!

Welk boekhoudpakket en online?


Online boekhouden (ASP, SAAS, Cloud of hoe ze het ook noemen) krijgt steeds meer volgers. Minder snel dan door de heren software-ontwikkelaars gedacht. Maar groei is er en het tempo neemt ook toe. Is dan dat boekhouden via internet de oplossing?


Het is ook zo gemakkelijk. Geen gedoe meer met installeren. Gewoon via internet. De externe boekhouder of accountant, dus wij, kijken ook in het systeem, dus we weten ook direct of het goed is. Altijd en overal kan je in de boekhouding kijken. De boekhouding is steeds bij, als u het zelf tenminste bijhoudt en wij kunnen er ook elk moment bij, dus de jaarrekening en aangiften zijn ook snel klaar.

De praatjes en de werkelijkheid.


Boekhouden is voor de meeste mensen wel te leren, maar het blijft wel een vak, ook bij internetboekhouden. Het is niet gemakkelijker (gelukkig ook niet moeilijker), dan werken op de eigen PC met een boekhoud pakket.  Het is inderdaad gemakkelijk dat wij ook direct even in het systeem kunnen kijken, maar zonder de onderliggende facturen kunnen wij vaak niet beoordelen of u nu die factuur wel op de goede kostenpost heeft geboekt of wellicht is het wel een investering. Op enig moment zullen we daarom toch uw stukken nog willen zien (of u moet al werken met ingescande facturen of deze kunnen koppelen, wat overigens steeds meer kan). Het is geen lekker gevoel dat uw gegevens via internet worden verwerkt en nu ergens opgeslagen liggen, waar onbekende personen er mogelijk toegang tot hebben, maar laten we wel wezen: zo goed bent u vaak zelf ook niet bezig met backups en veilig bewaren en al meer dan twintig jaar geleden werden loon-administraties ook al extern gevoerd. Bepaalde pakketten bieden nu ook al, in het kader van efficiency, de mogelijkheid om gegevens van debiteuren en crediteren tussen boekhoudingen onderling op elkaar af te stemmen. Lijkt gemakkelijk, maar hoe zit dit met de vertrouwelijkheid van uw gegevens? Banken roeren zich vanuit hun eigen belang ook al op de markt. Laat u niet gek maken.

Pakketten als Reeleezee (doelgroep kleinere bedrijven tot 50 man personeel) en Twinfield (doelgroep ook de grotere bedrijven) zijn er jaren geleden mee gestart maar de gevestigde boekhoudpakketten hebben nu allemaal wel een online variant. Het is nu allemaal ook redelijk stabiel en de online pakketten hebben als voordeel dat ze ook gemakkelijker werken met andere online applicaties en daar komen er steeds meer van. Het is ook gemakkelijk dat steeds met de laatste versie wordt gewerkt en u hoeft ook niet bang te zijn dat er geen backup meer is. Als u een ADSL of kabelaansluiting op het internet heeft dan is tevens de snelheid van geen belang. De laatste jaren kunnen aan deze pakketten van alles gekoppeld worden tot en met automatisch scannen en inboeken van inkoop- en verkoopfacturen, los van de al jaren bestaande mogelijkheid van koppelingen naar banken. Met vrijwel alle pakketten kunnen we al rechtstreeks de rapportgenerator koppelen voor het samenstellen van de jaarrekening. Koppelen wordt dus ook steeds gemakkelijker, maar niet alleen bij de online pakketten. De al oudere pakketten bieden -zoals gezegd- intussen naast hun pakketten ook online versie’s die soms wel weer gekoppeld worden aan de “oude” pakketten maar soms ook al de “oude” pakketten geheel lijken te gaan vervangen, maar hoe dan ook ook steeds meer koppelbaar zijn.


Jaren zijn we voorzichtig geweest maar nu bieden ook wij het aan.


Het online boekhouden is zeker niet goedkoper. Er wordt geschermd met vaste bedragen per maand, maar opgeteld is het nog wel wat en bij online moet u wel zelf het werk doen. Nieuwe ontwikkelingen gaan maar door en daardoor worden de pakketten ook niet meer goedkoper. De nieuwe scanoplossingen gecombineerd met directe verwerking lijken bovendien wel een goed alternatief maar het is nu nog te bewerkelijk (2015) voor de kleinere boekhoudingen (ZZP met name) en wederom heel duur. Desondanks zijn er voor de grotere organisaties nu wel leuke oplossingen.  

Ten aanzien van de scan-oplossingen gaat het wel snel, dus kan het ook weer snel veranderen.  We bieden tegenwoordig een aantal pakketten aan. Als simpelste e-boekhouden: de instapper. Daarnaast heeft intussen SnelStart de mogelijkheid om online te werken, overigens naast het zelfstandig werken en is in basis zelfs nog goedkoper als e-boekhouden. U werkt daar praktisch op uw eigen computer, maar slaat op in de cloud en wij kunnen er ook bij. Dagelijks ook worden mogelijkheden toegevoegd. We worden voorzichtig enthousiast.  

E-boekhouden is niet duur (al vanaf € 7,95 per maand exclusief facturering, optie met facturering € 13,90 per maand (2017)), maar ook SnelStart is niet duur en hun InStap is met € 10,- per maand en dan inclusief facturering ook nog goedkoper (2017)). Met die goedkopere pakketten kun je niet alles. SnelStart heeft een hele range tot aan € 59,50 per maand (2015). SnelStart is zeer goed voor een administratief onderlegd persoon. E-boekhouden is lijkt simpeler vooral voor de leek, maar vraagt vervolgens aan onze kant wel meer werk. Met SnelStart bent u normaal goedkoper uit.